2012.08.18.
21:02

Írta: Deaniel

Aranygaluska

Megkapta a beígért aranygaluskát. Receptet is kért. Most körmöltem le neki. Gondoltam csinálok egy posztot a receptből. Íme:

3 deci meleg (nem forró, mert akkor meghal az élesztő!) tejbe belemorzsolsz fél csomag élesztőt, továbbá teszel bele egy evőkanál cukrot. Miután felfutott, tegyél bele egy darab tojást és még egy evőkanál cukrot valamint egy evőkanál olajat. Ezt öntsd bele a tálba, amiben már benne van fél kiló liszt csipetnyi sóval elkeverve. Tehát beleöntöd, aztán ezt összegyúrod, dagasztod. Ha esetleg ragadna nagyon a tészta, akkor egy kevés liszttel javíthatsz rajta, de nem kell túlzásba vinni. Miután teljesen egybeállt a tészta a dagasztástól, letakarod és meleg helyre rakod, hogy megkeljen (kb fél óra). A megkelt tésztát ujjnyi-kétujjyni vastagságúra nyújtod (nyújtófa, deszka!). Ezt a kilapított tésztát kb 4x5 cm-es darabokra vágod. A vajjal kikent tepsibe raksz egy rétegnyi tésztát ezekből a darabokból. Nagyjából töltse ki a teret, de nem kell művészi pontossággal figyelni a résekre. Ezt bőségesen megszórod a dió-cukor keverékkel (ehhez az adaghoz ez összesen 20-20 dekát jelent egybekeverve). 5-8 deka vajat (vagy Rama sütőmargarint..) megolvasztasz. Ezzel az első réteget megkened ecsettel (ha nincs ecset, akkor kanállal óvatosan). Erre jöhet rá egy újabb réteg tészta, rá diókeverék, arra meg a vaj. Ezt addig ismétled amíg el nem fogy a tészta. A legfelső rétegre is menjen a vajból!
Ha megvan, akkor a tepsit alufóliával lefeded, 20 percig hagyod állni, lehetőleg meleg helyen, hogy tovább kelljen a tészta. A sütőt közben állítsd 180-200 fokra. A 20 perc letelte után tedd be fóliával együtt a már előmelegített sütőbe. 25-30 perc után vedd ki, szedd le a fóliát és cukros-tejes sziruppal kend meg/finoman öntsd le, de figyelj arra, hogy tényleg keveset különben elázik a tészta - aztán tedd vissza a sütőbe. Újabb tizenöt perc után ismételd meg ezt a cukros-tejes okosságot, aztán mehet vissza a sütőbe egészen addig, amíg aranybarnára nem pirul. Aztán vedd ki.
Miután kihűlt vaníliaöntettel lehet felszolgálni, elfogyasztani.

Jó étvágyat hozzá!


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kethetestobb.blog.hu/api/trackback/id/tr884719362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása